Parppadelle z curry cycem, słodką papryką i sosem bazyliowym
Zapraszam do mojego świata
włoskiej pasty z soczystą piersią z kurczaka w curry,
przełamanej nutką słodyczy papryki i kremowym mascarpone.
Składniki:
- porcja makaronu parppadelle
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 papryka żółta
- 1/2 (60 g) sera Camembert
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mascarpone
- 50 ml mleka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- garść świeżej bazylii
- odrobina gałki muszkatołowej
Przepis:
Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oliwy z oliwek i gotujemy wedle przepisu.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki i obtaczamy dokładnie w curry i oleju rzepakowym. Przekładamy na patelnię i smażymy.
Paprykę siekamy na bardzo drobne kawałeczki i delikatnie podsmażamy na osobnej patelni z dodatkiem odrobiny oleju rzepakowego.
Kiedy kurczak się usmaży, przekładamy do niego zarumienioną lekko paprykę i smażymy razem. Po chwili dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki Camembert.
W międzyczasie przegotowujemy sos. Bazylię myjemy i siekamy bardzo drobno. Przekładamy do miseczki, gdzie dodajemy do niej mleko, jogurt grecki, mascarpone oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy (najlepiej lekko zblendować, bo mascarpone ciężko łączy się z resztą).
Na patelnię, do smażącego się kurczaka, Camembert i papryki, dodajemy ugotowany makaron oraz przygotowany sos. Wszystko razem mieszamy. Przykręcamy delikatnie palnik i całość dusimy około 3-4 min.
Gotowe.
Niebo w gębie! <3