Blog

Zupa krem dyniowo-pietruszkowa na mleczku kokosowym

IMG_3670-683x1024
 Korzeń pietruchy podkręcony rozgrzewającą dynią i przygaszony kremowym mleczkiem kokosowym.
Ommmm. <3

Mam dla Was przepis na przepyszną i zdrową zupę KREM DYNIOWO-PIETRUSZKOWĄ 🙂

Składniki:

  • 1/2 dużej dyni
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • cynamon, curry, kminek, rozmaryn
  • olej rzepakowy
  • jogurt grecki

Przygotowanie:

Dynię myjemy, obieramy i wydrążamy pestki. Kroimy w kostkę.
W garnuszku rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i wrzucamy dynię. Podsmażamy pod przykryciem aż się zarumieni i doprawiamy cynamonem. Pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Dorzucamy do dyni i podsmażamy chwilę razem.
Do podsmazonych warzyw dolewamy dosłownie 1/4 szklanki wody i dusimy chwilkę pod przykryciem.
Dodajemy puszkę mleczka kokosowego i gotujemy przez ok. 10-12 min. pod przykryciem (aż warzywa całkowicie zmiękną). W międzyczasie doprawiamy kminkiem, rozmarynem i odrobiną curry.
Po ugotowniu warzyw, garnek zdejmujemy z gazu, zupę studzimy i blendujemy na krem.
Najlepiej smakuje podawana z jogurtem greckim (dodaje fajnej wyrazistości smaku) i uprażonymi pestkami dyni 🙂
IMG_3670
Smacznego!

(:  Jeśli smakuje to: 

Napisz komentarz