Chleb marchewkowo-kokosowy
A co gdyby po chleb zamiast do piekarni iść do warzywniaka?
Let`s see!
SKŁADNIKI:
- Wiórki marchewkowe z 1,5kg marchwi
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 5 łyżek mąki gryczanej
- Suszona żurawina
- Orzechy nerkowca
- Wiórki kokosowe
- Słonecznik
- Płatki migdałowe
- 3 jajka
- Szczypta soki
- 300ml maślanki naturalnej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Gałka muszkatołowa
- Proszek do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Wiórki z marchwi mieszamy w dużej misce z mąkami, bakaliami, przyprawami i proszkiem do pieczenia.
Żółtka jaj oddzielamy od białek i ubijamy z maślanką i olejem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Płyn przelewamy do misy z suchymi składnikami i mieszamy.
Białka jaj z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy do misy i teraz wszystko mieszamy aż do całkowitego połączenia się składników.
Całość przekładamy do foremki i pieczemy przez 60min. w nagrzanym do 180-200st. piekarniku.