Blog

Pulpety wołowe w beszamelu, z cukinią i szynką szwarcwaldzką.

IMG_4125-1024x683

Uczta dla podniebienia w iście prosty i szybki sposób?

Włoski, delikatny maślany beszamel ze skąpanymi w nim pulpecikami wołowymi poskromionymi slice`ami cukinii oraz szynki szwarcwaldzkiej. 

Składniki:

 

  • Pulpety:

• 1 cukinia
• 450g mielonego mięsa wołowego
• 2 jajka
• 4 ząbki czosnku
• Sól
• Pieprz czarny
• Zioła prowansalskie
• 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
• 2 plastry sera Gouda
• 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
• 2 plasterki fety
• Bazylia świeża
• Olej rzepakowy

  • Beszamel:

• 3 łyżki masła
• 3 łyżki mąki
• 2,5 szklanki mleka
• Gałka muszkatołowa
• Bazylia świeża

 

PRZEPIS:

Cukinię obieramy i kroimy w paski. Blanszujemy w lekko osolonym wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie. Osuszamy na ręczniku.
Mięso dajemy do miski, dodajemy ubite z odrobiną soli jajka, koncentrat pomidorowy, prasowany czosnek, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy wszystko do połączenia się składników.
Plastry sera żółtego kroimy.
Z przyprawionego mięsa formujemy kulki, owijamy je w plastry sera żółtego, szynki oraz cukinii. Układamy w delikatnie wysmarowanym naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego do 190st. piekarnika.
W międzyczasie robimy beszamel. Roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy zimne mleko i trzepaczką mieszamy tak aby Ne było żadnych grudek. Doprawiamy gałką i posiekaną bazylią. Na małym ogniu doprowadzamy beszamel do zgęstnienia. Zalewamy nim przestrzeń pomiędzy piekącymi się pulpetami.
Fetę kroimy w kostkę, bazylię siekamy i posypujemy pulpety.
Całość pieczemy przez 20-30 min.

 

IMG_4125

 

 

 

 

 Smacznego :*

(:  Jeśli smakuje to: 

Napisz komentarz