Blog

Tofurnik na mleku kokosowym i z musem gruszkowym.

IMG_4159-1024x683

Znudził Ci się już tradycyjny oklepany sernik?

Gotowy na nowe doznania smakowe?

Zaczynamy!

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 130g ciastek maślanych (użyłam Krakusków)
  • 1 ,5 łyżki masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 80g białej czekolady
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • Wanilia, cynamon, kardamon

 

Ciasto:

  • Kostki naturalnego tofu
  • 1,5 cytryny
  • 0,5 limonki
  • Puszka mleczka kokosowego
  • Żelatyna do deserów / agar
  • 3 gruszki
  • 1 łyżka miodu

 

 

PRZEPIS:

Ciasta przekładamy do blendera i blendujemy. Dorzucamy czekoladę, masło orzechowe, masło, syrop i przyprawy, każdorazowo blendując aż do otrzymania jednolitej masy. Przekładamy do tortownicy, uklepujemy i wkładamy do lodówki, gdzie masa zastygnie i spód zrobi się twardy. (Ten spód jest naprawdę rewelacyjny! <3)

Tofu kroimy w kostki i dwu- bądź nawet trzykrotnie mielimy, tak aby stało się delikatne w dotyku. Cytryny i lionkę parzymy, wyciskamy sok, a z połowy cytryny i limonki obcieramy skórkę. Sok przelewamy do zmielonego tofu i mieszamy. Gruszki obieramy, kroimy, wkładamy do blendera, dodajemy miód i blendujemy na puree (3 łyżki puree odłożyć do miseczki i zostawić na później). Do garnuszka przelewamy mleczko kokosowe (bez wody) i podgrzewamy. Dodajemy skórę z cytryny i limonki, mieszamy i wsypujemy żelatynę. Doprowadzamy do momentu aż ukażą się małe bąbelki i gotujemy jeszcze chwileczkę ~ 1 min.

Tofu z sokiem z cytrusów, ciepłe mleczko kokosowe i puree gruszkowe  wrzucamy razem do blendera i blendujemy na jednolitą masę (ja to zrobiłam partiami, bo mam za mały blender :P). Całość przelewamy do tortownicy na już zastygnięty spód i odkładamy na blacie do momentu aż żelatyna się lekko zetnie, a ciasto wystygnie (~ 1h).

Odstawione puree gruszkowe kładziemy w paru miejscach na lekko ściętym tofurniku i drewnianym paryczkiem zataczamy kółka, tak aby mus ładnie się rozprowadził.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na dłuuuugo (aż żelatyna całkowicie się zatnie).

 

 

IMG_4141

 

IMG_4159

Gotowe.

Pałaszujcie!

Smacznego :*

(:  Jeśli smakuje to: 

Napisz komentarz